Toc d’Esperó: L’esport de llegir

Toc d'esperó
Compartir

Sant Jordi és un dia especial, la gent surt i omple places i carrers, creant un ambient festiu i romàntic alhora, amb la tradició del regal junt al llibre, de la rosa. És un dia per donar suport a la indústria del llibre -especialment a les llibreries-, per recordar els beneficis que aporta llegir-los i enganxar a l’hàbit de la lectura als que no en son habituals.
Per sobre dels que tracten qüestions tècniques, tàctiques o de preparació física específiques de cada disciplina esportiva, son multitud les obres que tenen l’esport i la seva activitat com argument, hi ha les fascinants biografies dels cracs, figures i campions olímpic, que ens permeten descobrir la trajectòria professional i personal, la mentalitat i el camí que els ha fet arribar fins a la glòria.

D’altra banda, si vostè està interessat en assumptes col·laterals a l’esport, trobarà un llibre que treu a la llum com és possible que el Barça, el Club amb majors ingressos del món, sigui ara una institució en fallida. Així mateix, amb tanta notorietat o més que els assoliments esportius hi ha històries de superació i perseverança com la de Juan Carlos Unzué. En definitiva relats i llibres de tota casta, fins i tot un curs d’equitació nivells 1 a 4.

I encara hi ha tela per tallar i se’n podrien escriure més, per exemple, un manual sobre com negociar els ingressos d’una Supercopa de manera vulgar i ordinària amb personatges com Piqué o Rubiales, o una trilogia, el primer volum tractaria sobre el serial de l’interminable fitxatge d’Mbappé pel Madrid, el segon el de Haaland pel Barça i un tercer amb temàtica d’intriga podria ser sobre els negocis obscurs que es fan a la llotja del Bernabéu.

Diuen els parlants de l’anglès, Books are friends which are always at your service, i és ben cert, entren en la teva vida i estan vora teu, sempre disponibles per obrir-los quan els necessites. N’hi ha que cauen a les teves mans o els descobreixes per casualitat. Fa anys en unes jornades organitzades pel col·legi d’entrenadors la documentació venia encapçalada per una cita del llibre ‘El Primer home’ del Nobel d’ascendència santlluisera Albert Camus, una visió fins aleshores per Article d’opinió de a mi impensable i que ennoblia el joc del futbol. En un altre ocasió fou l’entrenador mallorquí Pep Sansó qui ens recomanà ‘L’art de la guerra’, un opuscle amb mentalitat pacifista, una aplicació sobre com preparar minuciosament el teu equip per a la competició.

Un llibre que va molt bé als que tenim una certa edat és ‘L’esport a partir dels 50’, ja que aporta unes pautes de moderació i seny per seguir l’activitat física sense risc ni propòsits competitius, mantenint l’organisme fort i resistent al pas del temps.

Diuen els que hi entenen, que llegir és profitós a qualsevol edat perquè estimula les funcions del cervell, el manté actiu, augmenta la memòria a curt termini, frena el deteriorament cognitiu, millora l’estat anímic, la capacitat de raonament, enriqueix el vocabulari, desenvolupa la intel·ligència emocional i l’empatia…

Es a dir, que si l’activitat de llegir és per a la ment, el que l’exercici físic és per al cos, el gust per la lectura és en ben mirat, un magnífic entrenament, una ‘activitat esportiva’ que desenvolupa les qualitats d’aquest òrgan tan vital perl’enteniment. Per tant, apreciat lector-a, probablement hauríem de llegir més.

Ferran Andreu. Entrenador.

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*