Toc d’Esperó: El FC Andorra, un club estranger

Toc d'esperó
Compartir

Enguany està succeint un fet que no havia passat mai, per primera vegada un club estranger juga la competició professional del futbol espanyol. És l’Andorra FC que té la seva seu en el minúscul Principat situat al cor dels Pirineus.
De fet, fa més de 70 anys que l’equip de la samarreta tricolor va començar a participar en les lligues amateurs catalanes, fins arribar a Segona B. A Bintaufa encara recorden la desencertada intervenció del porter Arévalo i la seva còmica reacció, quan es marcà un gol de pissarrí en la seva pròpia porteria en el partit contra l’Sporting la temporada 1987-88.

CF Andorra

El Club de l’Estat andorrà va ser fundat el 1942, quan encara no s’havia constituït la seva Federació, quedant adherit a la Federació Catalana. Va ser el 1994 quan es va crear l’andorrana, essent acceptada per UEFA i FIFA.

En aquell moment i al no tenir lliga local, es va fer una excepció en la Llei de l’Esport espanyola, per la qual s’accepten equips andorrans -i únicament andorrans- en les competicions nacionals.

Aquesta és la raó principal per la qual el FC Andorra tot i ser foraster ha competit fins avui, i explica també que el MoraBanc Andorra hagi participat en l’ACB o la l’EB Or.

El club andorrà que no tenia camí recorregut en el futbol professional espanyol, començà a ser objecte de titulars i una certa fama en 2018, després que el grup de Gerard Piqué l’adquirís en propietat. Així, de cop i després de pagar 450.000 euros, l’Andorra va passar de les categories regionals a tenir una plaça en Primera RFEF -antiga segona B- i l'any passat aconseguí l’ascens a Segona ja per mèrits esportius.

En el diminut país pirinenc actualment es disputa una lliga amb vuit equips. Mentrestant el conjunt de la capital continua segons conveniència pròpia adscrit al futbol espanyol, podent disputar tant la Lliga -l’organisme que engloba a Primera i Segona Divisió- com la Copa del Rei.

En contra del que vos podríeu pensar aquest no és un cas gens rar, clubs que juguen en competicions que no organitza el seu país n’hi ha per tot arreu. Així, el Mònaco juga a França i al Regne Unit clubs de la federació gal·lesa com el Swansea o el Cardiff han jugat la Premier League anglesa.

A més d’Europa hi ha casos per tot el Món. Als USA la NBA dona cabuda a potents franquícies del Canadà com Toronto Raptors. La Major League Soccer ho fa amb Toronto FC, Montreal o el Chivas d’origen mexicà. Juntament amb aquets a pesar de ser part d’Asia Israel participa en quasi tots els esports en les competicions europees i Turquia i Rússia -si no tenen cap horrible i espantosa guerra en marxa- juguen a Europa.

Vaig escoltat tertulians maniqueus als que agrada crispar l’ambient, que no donaven precisament la benvinguda a l’Andorra, dient que obre un precedent perillós, ja que “si Rubiales i Tebas deixen entrar en la competició un equip estranger, en cas d’independència de qualque territori espanyol, els seus clubs podrien seguir participant en les competicions espanyoles i europees”.

Opinions que demostren un profund desconeixent del mon de l’esport, on com hem comprovat, ja és costum que els Clubs dissidents dels torneigs domèstics, trobin països i organismes, que si els convé, sempre els obren les portes a les seves competicions.

Ferran Andreu. Entrenador.

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*