Toc d’Esperó: Djokovic, o com les coses poden anar a pitjor

Toc d'esperó
Compartir

Novak Djokovic 34 anys, serbi actual nº1 del rànquing mundial, vint anys de carrera, 86 títols individuals, 20 Grand Slams, Campió de la Copa Davis… Es a dir, un tenista fora mida, excepcional.

Djokovic i els que com ell estan instal·lats en el cim de l’esport tenen la consideració de personalitats influents. Per aconseguir-ho no és suficient jugar de forma excel·lent, la seva imatge depèn del seu estil de vida, el que fan o deixen de fer en determinades situacions és cabdal. A més a diferència d’altres, el tennis és un esport en que comportar-se com un senyor-ra és tradició.

Novak Djokovic

En aquest aspecte de jove era un jugador irritant per les seves excentricitats, tan li era fer el showman amb ridícules imitacions, com fer joc brut simulant petites indisposicions per rompre una bona ratxa del rival.

Deixar de fer extravagàncies va ser una de les claus del seu èxit. Després del 2010 adquirí un nou impuls, ja que va seguir un estricte règim d’entrenament. Fora la pista deixà d’escoltar a certs gurus, superà una lesió de colze i en el seu retorn perdia partits en les primeres rondes dels torneigs, però segons ell, “les dificultats em van fer més fort”. A demés va moderar el mal caràcter que li feia perdre la concentració durant els partits.

En els darrers mesos amb el tema covid pel mig el Dojkovic incorregible, ha ressorgit, amb opinions alternatives i una conducta desobedient. En el Torneig benèfic dels Balcans organitzat per ell mateix, hi va haver una absència absoluta de mesures preventives per evitar contagis, El resultat va ser una onada de positius i un perjudici al bon nom del tennis.

El serbi ja havia fet pública la seva opinió en Facebook sobre les vacunes en 2020, abans que fossin disponibles, dient que s’oposava a l’obligació de vacunar-se. Epidemiòlegs governamentals van acusar-lo de “causar idees equivocades”.

I aterrem a Austràlia, continent on s’exigeix per entrar al país estar doblement vacunat i qualsevol persona ha de complir de manera estricta aquest requeriment fronterer. Nadal nº6, el japonès Nishioca nº80 o el brasiler Seyboth 131 del llistat ATP, o els tenistes russos que s’han quedat a casa vacunats amb Spuknic, no acceptada pels australians, tots ells si volen participar, a no ser que tinguin una exempció per raons mèdiques han de vacunar-se, i Djokovic també. 

Aquesta com ha dit la llegenda del tennis Rod Laver, seria la forma correcte de poder jugar. L’embolic on s’ha ficat Novak ha provocat tot un seguit de grotesques declaracions dels seus familiars i autoritats sèrbies, que han embolicat la troca fent anar el cas de mal en pitjor. De moment haver patit el coronavirus no és justificant suficient per estar exempt de la vacunació i no hauria de tenir ni dispenses ni tracte de favor per part dels organitzadors del Torneig, per molt nº1 que sigui.

El cas té una doble vessant, la sanitària i l’esportiva. Donada la veterania de Djokovic 34 anys, Nadal 35 i Federer 40, el temps de les seves carreres s’acaba, així el que està en joc no és ser el primer en guanyar 21 Grands, ni anar momentàniament al davant del rànquing, sinó rompre tots els rècords per ser considerat el millor tennista de la història.
Per l’altra banda si no es vol vacunar que no ho faci, però no s’hi val cercar excuses mèdiques per encobrir una posició ideològica. En definitiva ha d’acceptar les conseqüències de la seva decisió i ho té malament, perquè als EU i al Regne Unit també li exigiran estar vacunat.

Quan escric aquestes ratlles un jutge ha ordenat alliberar-lo. De moment ha entrat a Austràlia, el Ministre d’Immigració podria encara invalidar el seu visat. Veurem com acaba tot.

Ferran Andreu. Entrenador

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*