Compartir

Èxit de dalt de tot en el primer 3×3 Mate al Estigma celebrat aquest matí al Pavelló Menorca amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Gairebé 150 persones han participant en aquesta matinal organitzada per Hestia Menorca, Fundació Hestia, Àrea de Salut de Menorca i Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca, amb la col·laboració d’Asfame, Can Senyalet i JJ Carreras.

El 3×3 Mate al Estigma ha començat poc després de les 10 del matí quan usuaris de diferents dispositius de salut mental de Menorca i els professionals que els atenen han arribat al Pavelló Menorca on han estat rebuts per Miguel Ortiz, director general del Club, qui ha estat l’encarregat d de rebre’ls junt la consellera de Benestar Social, Carmen Reynés, i la directora insultar de Gent Gran, Dependència i Diversitat Funcional, i acompanyar-los posteriorment, en la visita per les instal·lacions. En acabar, els participants han compartit una bereneta menorquina -coques dolces i salades, pa, formatge, sobrassada, aigua i refrescos- i tot d’una han passat a la pista o les grades per disputar o gaudir del 3×3.

Jugadors i persones usuàries han tingut una bona estona de convivència i diversió al voltant d’una pilota de bàsquet, que ha finalitzat tocant les dotze i quart, després d’aplicar-se sobre el parquet, animats pel públic, entre el que seien el batle de Maó, Héctor Pons, i la batlessa de Sant Lluís, Loles Tronch, que han estat acompanyats pels regidors Lázaro Alcaide i Eloi Gomila; Eva Egea i Antoni Liñana, directora mèdica i cap de Psiquiatria del Mateu Orfila, respectivament; i Cristina Fernández, directora técnica de la FPDM, així com membres d’AFASMe.

Després del 3×3 Mate al Estigma, ha arribat el torn d’un nou Mate al Estigma, aquest protagonitzat per alumnat del IES Cap de Llevant. Una cinquentena de joves, acompanyats pels seus professors de Filosofia i Educació Física, Mateu Puigros i Pau Camon, respectivament han visitat el Pavelló Menorca on han tingut ocasió de participar en una col·loqui sobre activitat física i salut mental a càrrec de professionals de Fundació Hestia i l’Àrea de Salut de Menorca. Tocaven les dues quan es tancava la matinal a Bintaufa deixant un bon sabor de boca entre tots els presents.

Entre ells, Diego Alderete, capità de l’Hestia Menorca, qui afirmava «per nosaltres ha estat una experiència impagable, ha estat preciós, sempre ho és, l’any passat va ser amb les COpizzes i enguany amb el 3×3. Nosaltres ho passem quasi millor que ells i és una experiència súper útil. A més, ens sembla súper necessari per a la salut mental l’exercici i ens agrada que promogui cada any més».

També Héctor Pons, qui ha participant en altres activitats vinculades al #MatealEstigma es mostrava satisfet. «Creguem que és molt interessant poder fer visible la problemàtica que existeix, que, afortunadament, els darrers anys està agafant força, també en l’escenari polític, la qual cosa és molt important perquè durant molt de temps s’ha deixat de banda la salut mental», apuntava.

Pel primer regidor de l’Ajuntament de Maó, institució patrocinadora de l’Hestia, «activitats com la d’avui en les que podem compartir espais en persones vinculades amb la salut mental ens ajuda a entendre quina és la situació de les persones i ens ajuden a veure que tenim molt a aprendre i que tenen molt que aportar a la societat amb valors, maneres d’entendre la vida, de superar situacions difícils i jo cada vegada me’n vaig ple d’emocions».

La doctora Egea compartia aquest parer en assenyalar que l’objectiu d’aquesta trobada i del Dia Mundial de la Salut Mental que l’ha emmarcada era «donar visibilitat al col·lectiu de persones amb malaltia mental i reivindicar el seu paper en la societat, lluitar contra l’estigma i contra els prejudicis associats als trastorns mentals», un objectiu que també defensa Llúvia Juncadella, en nom d’AFASMe. «Volem que els trastorns mentals formin part del nostre dia a dia, que no s’estigmatitzi i sigui integrat en tots els aspectes i que fem vida normal»

Per la seva banda, en acabar l’acte, Loles Tronch apel·lava a la necessitat de treballar-hi contínuament. «Més n’hi hauria d’haver. No només un dia en concret, el 10 d’octubre és el Dia de la Salut Mental, hauria de ser una cosa que hauríem de tenir en compte tot l’any i, de fet, nosaltres tenim un cicle d’aquí a final d’any dedicat a salut mental a la Sala Albert Camus, amb tot tipus d’activitats, des de teatre a xerrades”, explicava la batlessa de Sant Lluís en referència al Cicle de Salut Mental, una de les activitats del qual va obrir el programa d’actes de les Jornades de Salut Mental de Menorca 2023, en que s’incloïa també el 3×3.

Aquestes jornades finalitzen demà, 11 d’octubre,  amb les representacions de  “L’estigma ens anima”, de La Nave Inski i deCr#sh. Tothom pot caure”, de Miquel Mas Fiol, a Maó i Ciutadella, i tindran la seva continuació amb l’esmentat cicle de salut mental.

Hestia Menorca

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *