Toc d’Esperó: LligA 5 i Targeta Blanca, dues bones iniciatives

Toc d'esperó
Compartir

Veig al Diari que en el partit de categoria Benjamí CE Ferreries-CE St. Lluís, l’àrbitre va treure una targeta blanca als pares i familiars pel seu bon comportament i correcció.

Tarjeta Blanca

Tenim interioritzat que quan es mostra una targeta, és per sancionar un gest antiesportiu, una mala conducta, un excés d’agressivitat física o verbal no permeses per les Regles del Joc. No és aquest el cas, des de la temporada 2016 la FFIB i el Govern fomenten les targetes blanques a les categories de Formació, per destacar i fomentar les bones accions en la gespa dels jugadors, de tècnics i delegats a les banquetes i dels pares i aficionats en les graderies.

Aquesta targeta -a diferència de la groga i la vermella-, com més vegades la mostrin millor, ja que serveix per reflexionar, suposa un canvi de mentalitat, serveix per reforçar bons comportaments i per destacar que en l’esport Base, la competició és una eina de superació, en la que s’ha de guanyar amb joc net i respecte entre tots els que hi participen.

Saber demanar disculpes per una acció antiesportiva, reconèixer que el rival ha estat superior, no fer teatre, ser sincers i reconèixer que has tocat el baló amb la mà, acceptar quan hem comés una incorrecció o una falta i no protestar-la, que el cos tècnic i el públic no tinguin actituds irrespectuoses, desbocades o grosseres cap a l’àrbitre… i sobretot valorar l’aspecte de la diversió del joc, per damunt de guanyar o perdre.

De fet la Targeta Blanca que els àrbitres concedeixen, significa elevar fets inusuals, especialment ètics i esportius, posant-los en un pedestal per fer visibles els valors de l’esport.

Per altra part, cada vegada més podem veure fietes i al·lotes jugant a futbol als parcs, al pati de l’escola o al descans d’un partit. La idea tan incrustada en la cultura de la societat, que el futbol era un esport per homes està sent superada.

Amb pas ferm el futbol femení és aquí i ha vingut per quedar-s’hi, emperò encara no tenim el nombre suficient de fitxes per fer competicions només femenines. Ara toca ser receptiu a la il·lusió i l’interès que desperta el futbol entre les joves i fer el que calgui per estimular el creixement de llicències i equips.

Per açò, el Consell de Mallorca (que subvenciona les fitxes federatives de les jugadores) i la Federació Balear han arrancat un innovador format, que obre camí per atraure aquelles nenes que desitgen jugar a futbol però que no s’atreveixen a fer-ho formant part dels equips masculins, on la seva participació és a vegades escassa.

La LligA 5, -així s’ha batejat a aquesta nova competició- és 100% femenina, és on de benjamines a cadets poden trobar un espai on jugar en equips formats per cinc jugadores, en un terreny de joc de dimensions reduïdes, competint en una lliga oberta.

Com a fase prèvia i promocional s’han fet dues diades a Palma i Inca, amb les què busquen donar a conèixer la nova categoria. Més de 150 incipients futbolistes nascudes entre 2009 i 2016, van acudir a la crida i van participar d’una animada diada.

És important que les jugadores novelles, tinguin la possibilitat de poder jugar a futbol només entre elles. Per tant, tot el que es faci per fomentar-ho, és una bona iniciativa. Tot i que la realitat mallorquina, és ben diferent a la nostra, aquí que podríem fer?

Ferran Andreu. Entrenador

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*