Trail dels Fars 2017_KHTrail dels Fars 2017 (Foto Karlos Hurtado)
Compartir

La Trail dels Fars, crònica d’un adéu

La Trail dels Fars 2018 no es farà ‘per decret’

El decret del BOIB Núm. 71 de 10 de juny de 2017, impulsat pel Govern Balear, i que prohibeix, entre altres coses, qualsevol sortida de qualsevol zona que estigui dins Xarxa Natura 2000

Trail dels Fars 2017_KH
Trail dels Fars 2017 (Foto Karlos Hurtado)

Des de les empreses organitzadores, Biosport Menorca, Elitechip i el director de cursa Dani Coll, volem informar d’aquesta decisió forçada a la que ens veim obligats a prendre i que està lluny de les nostres intencions.

Arribat a aquest punt, creiem oportú oferir les explicacions adients per compromís amb les institucions, amb les empreses i els patrocinadors que sempre ens han donat suport, així també, amb tots els nostres corredors que des del primer any tant bona acollida ens han donat a nosaltres i a la prova. 

La Trail dels Fars 2018 no es farà, no per gust nostre, sinó per l’aprovació de la darrera modificació de la Llei 12 2016 de Xarxa Natura i l’aprovació dels criteris BOIB Núm. 71 de 10 de juny de 2017, impulsat pel Govern Balear, i que prohibeix, entre altres coses, qualsevol sortida de qualsevol zona que estigui dins Xarxa Natura 2000. 

Després de totes les reunions mantingudes amb el Govern Balear, l’Administració no ha tingut en compte que molts dels esdeveniments esportius que es fan a la nostra illa, es fan dins aquestes zones delimitades com a Xarxa Natura 2000, i que aprovant aquesta llei, es prohibeixen molts esdeveniments els qual ja es realitzaven. 

Lamentem aquesta mesura partint de la realitat que des de la cursa no hem intentat sinó adaptar-nos a les exigències que ens han fet arribar des de l’Administració, potenciant els valors que van lligats no sols a la pràctica esportiva sinó també al respecte i a la sensibilització amb el medi ambient. Hem pres mesures com la reducció al màxim de residus no orgànics per minvar l’impacte mediambiental, hem reduït al màxim la renou de megafonia per no alterar l’ecosistema allà regnant, hem estat disposats a reduir el nombre de participants en les curses. Totes aquestes mesures adoptades ja es feien, ja que, com a empreses organitzadores, som els primers que volem protegir el nostre entorn, la nostra illa. 

Considerem injusta i desproporcionada la mesura. No entenem que no ens deixin fer una sortida puntual d’una zona on durant l’estiu pateix una pressió brutal sense cap supervisió, com és el cas del parking de La Vall, on qualsevol dia d’estiu hi ha uns 500 cotxes, o des del mateix far de Cavalleria. Injusta perquè a la cursa l’avalen quatre edicions en les que no s’ha registrat cap contratemps que hagi posat en perill l’equilibri de l’ecosistema de les zones implicades, i fins i tot, des de l’organització, ens hem mostrat predisposats a modificar aquelles coses que no seguesquin la llei. I desproporcionada, i a la vegada incoherent, ja que, des de l’Administració aposten per esdeveniments que desestacionalitzin i per altra no deixen que es puguin portar a terme. 

Està clar que podríem modificar el recorregut de la cursa, però ni seria la mateixa, ni noltros volem modificar-la. No es podria oferir el magnífic esperit que hem aconseguit els darrers anys. Perdríem la nostra essència i, segurament, es podria aconseguir quelcom semblant a trail, però no seria la dels fars.
Volem aprofitar aquestes paraules per agrair el suport que sempre hem rebut, tant des del Consell Insular de Menorca, com des dels ajuntaments de Ciutadella i des Mercadal, així com dels patrocinadors que ens han acompanyat en aquest viatge. Per descomptat, moltes gràcies a les persones que han cregut en aquesta prova i li han donat una oportunitat. Els corredors,corredores i voluntaris, sou l’essència d’una cursa, el motiu real que s’organitzin esdeveniments i la vostra satisfacció ha estat sempre el nostre objectiu prioritari.

8 comentarios en «La Trail dels Fars 2018 no es farà ‘per decret’»
 1. Es molt trist que s’hagi de suspendre la prova. Respecte la natura, crea un impacte minim, promou un estil de vida saludable, promou el turisme en temporada baixa… El Govern Balear hauria de fer un pensament i modofcar aquesta llei inmediatament.

 2. totalmente de acuerdo, injustificado; que vengan y lo vean antes de hacer este tipo de cosas.
  Cómo se les puede ocurrir cuando lo que hacen estas competiciones es fomentar el deporte!!!
  lo de la prohibición en zonas naturales me hace pena cunado en verano las zonas de La Vall y Cavallería son un hervidero de gente y coches sin control.
  Rectificar es de sabios, a ver si lo aplican.

 3. És una vergonya q intentin ara quedar bé i anar d’ecologistes quan aquesta cursa com totes les q es fan al camí de cavalls són un exemple de respecte a la illa i al seu entorn, fins i tot promocent campanyes per aconseguir diners per ajudar a mantenir-lo… això si, quan arriba l’agost amb cotxe fins a la platja, parquings a reventar i les platges a petar de molta gent, no tota, però molta q tan se li en fot la illa, l’entorn i que ho deixen tot pkè d colilles i de plàstics… per no parlar de trànsit d’embarcacions que hi ha… però clar, això deixa molta pasta… potser els q preferim viure l’illa a peu no en deixem tanta… deu ser això no?
  Molts ànims als organitzadors i gràcies per l’esforç per mantenir aquesta gran cursa q ens feia fer una escapadeta a la illa…

 4. Gracies a nes organitzadors,sa vist que hau fet tot el possible per poder continuar fer sa Trail des Fars,per jo perssonalment una de ses carreres que mes m´agradaven, gracies

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *